Our Workplace

Our Workplace

Building design can influence workplace activity patterns with downstream effects on employee health outcomes. Traditional office building design is biased toward “human energy conservation” with many sitting options available. Thus, not surprisingly, high levels of sitting and low levels of physical activity are common in the office workplace. Given that adults spend a large proportion of the day at the workplace, changing the workplace physical environment to promote less sitting and more activity could have a beneficial impact on health.

Our workplace was designed to be an activity-permissive physical environment with flexible design, workspaces, and working conditions. The building included a glass enclosed staircase as a main design feature, electric height-adjustable workstations, standing option meeting rooms and common areas, centralized supplies/printing and an office layout that promoted vertical integration between floors.

  • Bright, open staircases encourage movement throughout the day
    Bright, open staircases encourage movement throughout the day
  • Large bright common areas foster community and serendipity
    Large bright common areas foster community and serendipity
  • Many of our workstations feature standing desks to reduce sedentary behaviour during the work day
    Many of our workstations feature standing desks to reduce sedentary behaviour during the work day
  • Open concept atrium area
    Open concept atrium area
  • Robert H.N. Ho Research Centre
    Robert H.N. Ho Research Centre
  • CMH\'s Building Exterior
    CMH's Building Exterior
  • Lobby and waiting area
    Lobby and waiting area
  • CMH\'s Building Entrance at 10th and Laurel
    CMH's Building Entrance at 10th and Laurel
  • Level 6 is dedicated space for our researchers and trainees
    Level 6 is dedicated space for our researchers and trainees
  • Bright, open staircases encourage movement throughout the day
    Bright, open staircases encourage movement throughout the day
  • Large bright common areas foster community and serendipity
    Large bright common areas foster community and serendipity
  • Many of our workstations feature standing desks to reduce sedentary behaviour during the work day
    Many of our workstations feature standing desks to reduce sedentary behaviour during the work day
  • Open concept atrium area
    Open concept atrium area
  • Robert H.N. Ho Research Centre
    Robert H.N. Ho Research Centre
  • CMH\'s Building Exterior
    CMH's Building Exterior
  • Lobby and waiting area
    Lobby and waiting area
  • CMH\'s Building Entrance at 10th and Laurel
    CMH's Building Entrance at 10th and Laurel
  • Level 6 is dedicated space for our researchers and trainees
    Level 6 is dedicated space for our researchers and trainees

In 2011, CHHM was the subject of a natural experiment to observe how working in an activity permissive environment decreases sedentary behaviour.

Read the results of our Workplace Physical Environment and Sitting Time Study by Dr. Maureen Ashe.